Zonnepanelen schoonmaken: rendement van een schoonmaakbeurt

Zonnepanelen schoonmaken, is dat wel de moeite waard? Met een flinke regenbui ben je er misschien goedkoop van af, maar het zal niet baten tegen hardnekkige vervuiling. Vuil heeft namelijk een negatieve invloed op de jaarlijkse rendement van je zonnepanelen. Een goede reden dus om je panelen schoon te houden! In dit artikel vertelt De Mosgigant hoe je dit makkelijk kan doen.

Zonnepanelen-schoonmaken-rendement-1

Waarom moet je op regelmatige basis je zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen vangen naast zonlicht ook veel vuil op. Denk maar aan vogelpoep, regen, zand, takken en bladeren. Dit heeft een invloed op de werking en de opbrengst van je panelen. Schone panelen hebben een hoger rendement, tot wel 10%, en een langere levensduur. Je zonnepanelen regelmatig schoonmaken is dus een goed idee als je lang wil genieten van je investering.   

RENDEMENT ZONNEPANELEN HOOG HOUDEN

De Mosgigant helpt jou graag het rendement van jouw zonnepanelen hoog houden. Wij zetten in op onderhoud van zonnepanelen. Hieronder valt zowel de reiniging van zonnepanelen als de detectie van defecte panelen.

Verticaal geplaatste zonnepanelen versus horizontaal geplaatste zonnepanelen

Verticaal geplaatste zonnepanelen krijgen sneller te maken met hardnekkig vuil dan horizontaal geplaatste zonnepanelen. Dat komt omdat de regen het meeste vuil naar het onderste gedeelte van de panelen spoelt. Aangezien dit al snel de eerste rij zonnecellen kan bedekken, is het aangeraden om je panelen schoon te houden. Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen zal dit minder snel het geval zijn. Toch is het verstandig om ook dit type te reinigen voor een optimale opbrengst.

Zelf je zonnepanelen schoonmaken

Pak je het graag zelf aan? Dan vertellen we hier exact hoe je het best je zonnepanelen reinigt. Toch moet je voorzichtig zijn, want een zonnepaneel wassen is en blijft gevaarlijk. Je kan niet alleen makkelijk van het dak vallen, maar ook je dure inverstering beschadigen als je het niet op de correcte manier doet. Daarom vertellen we je ook exact hoe professionele schoonmaakbedrijven het aanpakken! 

Stappenplan

1. Schakel de installatie uit en verwijder grof vuil

Voor je aan de klus begint is het verstandig om de installatie volledig uit te schakelen. Eenmaal dat gedaan is kan je voorzichtig de takken en bladeren die op het dak liggen verwijderen.

2. Gebruik speciaal reinigingsmiddel voor de schoonmaak van je panelen

Een tijd geleden werd er onderzoek gedaan naar het beste middel om zonnepanelen schoon te maken. Daaruit bleek dat je beter geen hogedrukspuit met kraanwater of agressieve schoonmaakproducten gebruikt. Voor het reinigen van zonnepanelen gebruik je het best speciaal water zonder kalk, zogenoemd osmose water. Dit gezuiverd water of ontkalkt water zorgt ervoor dat er geen strepen achterblijven.

3. Werk af met een zachte borstel

Met een zachte spons of borstel kan je het achtergebleven vuil verwijderen. Wederom, gebruik geen schuursponsjes of hoge druk voor het spoelen, want dat zal enkel voor krassen zorgen. Ook dit kan een invloed hebben op je jaarlijkse opbrengst. 

Ontdek hier meer over hoe je een defect zonnepaneel kan vinden

zonnepaneel reinigen

Enkele tips

Tip 1: Controleer je panelen regelmatig

De vuistregel is om je dak ongeveer drie maal per jaar te inspecteren. Grof vuil kan je snel en makkelijk verwijderen. 

Tip 2: Hou het veilig! 

Voor moeilijk bereikbare plaatsen zal een ladder of hoogwerker nodig zijn. Breng jezelf niet onnodig in gevaar!

Tip 3: Time je schoonmaakbeurt goed

Je zonnepanelen jaarlijks reinigen doe je het best in het begin van het voorjaar, bijvoorbeeld in maart of april. Op die manier geniet jij van schone zonnepanelen in de meest rendabele periode. 75% van je jaarlijks rendement gebeurt namelijk tussen mei en oktober! Daarnaast is het ook van belang om deze klus uit te voeren bij weinig zonnestraling.

Tip 4: Verwijder sneeuw en vogelpoep zo snel mogelijk

Wist je dat je 2 to 5% zonne-energie kan verliezen door een laag sneeuw of een klodder vogelpoep? Het is daarom van groot belang om deze verontreiniging zo snel mogelijk te verwijderen.

Toch maar beter je zonnepanelen laten reinigen?

Zonnepanelen schoonmaken is een hele klus. Los van de risico’s moet je ook kennis van zaken hebben en over correct materiaal beschikken. De aankoop en/of huur van deze producten en hulpmiddelen alleen kan meer bedragen dan de arbeidskosten van gespecialiseerde schoonmaakbedrijven. Schakel daarom een expert ter zake in, zoals De Mosgigant!

Verhoog je opbrengst met De Mosgigant!

Met De Mosgigant zijn je zonnepanelen gereinigd in no time! Professionele vaklui nemen met veel plezier jouw panelen onder handen, zodat jij langer kan genieten van extra rendement. Neem snel contact met ons op en ontvang een gratis offerte!

Meer informatie nodig?

Wil je graag meer weten hoe we tewerk gaan. We zijn actief in Oost- en West-Vlaanderen

Dak ontmossen West-Vlaanderen kaart

houd het rendement VAN JE ZONNEPANELEN hoog 

Rendement van zonnepanelen hoog houden en zo veel energie opwekken? Onderhoud jouw panelen. Laat ze tijdig reinigen en controleer ze op defecten. 

Meer over:

Vraag een gratis adviesgepsrek aan!

Ben je op zoek naar meer informatie, of weet je niet wat je moet aanvangen met je mossig dak? Vul dan ons formulier in en wij nemen telefonisch gratis contact met je op om advies te geven.

Volledige naam*
Telefoonnummer*

De Mosgigant, wij reinigen je daken en gevels met de grootste zorg. De lokale vakman in het ontmossen van je dak. Contacteer ons nu via e-mail of op 0494715562.