Dak ontmossen

Last van mos op je dak, laat je dak ontmossen door De Mosgigant! Dat is natuurlijk niet fijn. Het oogt niet alleen onverzorgd maar het kan ook voor schade aan je dak zorgen. Mos zorgt namelijk voor een poreuze dakbedekking en kan je dakpannen aantasten, waardoor er vocht in kan trekken. Als het buiten begint te vriezen zet dit vocht uit waardoor er scheurtjes in de dakbedekking ontstaan. Door die scheurtjes kan er vocht binnenkomen en dit kan zorgen voor lekkages.

Zelf dak ontmossen of toch maar laten ontmossen door een ervaren vakman?

Als je een beetje handig bent en geen last hebt van hoogtevrees kan je dit zelf. Maar het is wel een werkje dat je heel voorzichtig moet aanpakken. Voordat je eraan begint moet je goed voorbereid zijn en je goed informeren over de verschillende middelen en producten die je best gebruikt. Je moet zeker zijn dat het anti-mos product dat je koopt geschikt is voor jouw dakbedekking én dat je het op een correcte manier aanbrengt. Naast de juiste producten heb je ook een speciale hogedrukreiniger nodig. 

Ook de bereikbaarheid van het dak is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het dak van een vrijstaand huis is makkelijker te bereiken dan bijvoorbeeld een rijwoning in het stadscentrum. Je kunt stellingen huren maar dat kost dan ook weer extra. 

Door deze factoren is het niet altijd even gemakkelijk om juist je dak te ontmossen. Bij een foute werkwijze, kan je dakbedekking beschadigd raken. Een plat dak ontmossen is ook heel anders dan een hellend dak behandelen. Om je wat zorgen uit te sparen, kan je ook je dak laten ontmossen door een expert. 

De voordelen van een ervaren dakreiniger

Als je zeker wilt zijn van een mooi resultaat dan laat je het ontmossen van je dakpannen best over aan een ervaren dakreiniger.

Je bent dan zeker van:

Geschikte reinigingsmethode:
Een dakreiniger bepaalt welke reinigingsmethode en reinigingsproducten het meest geschikt zijn voor je dak afhankelijk van de vervuiling, het type dakbedekking (een rieten of leien dak) en het soort dak (een plat, schuin of hellend dak)

Correcte uitvoering van de werken:
Een professional weet precies hoe hij te werk moet gaan en waarmee hij rekening moet houden. Mos verwijderen op een leien dak moet bijvoorbeeld van bovenaf gebeuren. Heb je keramische dakpannen? Dan zal je weer een andere methode nodig hebben. Met een expert op vlak van daken ontmossen ben je zeker van een goed resultaat zonder schade aan je dak.

Kwalitatieve producten en materialen:
Een vakman zal daken ontmossen met kwalitatieve producten en materialen. Ook dat draagt bij tot een optimaal resultaat.

Verlaagd btw-tarief:
Als je woning ouder is dan 10 jaar geniet je van een btw-tarief van 6% i.p.v. 21%. Je krijgt dit tarief echter enkel als je een professional inschakelt.

Prijs

De prijs voor het ontmossen van daken is afhankelijk van een heel aantal factoren: 

  • Huidige staat van de dakbedekking

  • Ligging van de woning

  • Grootte en bereikbaarheid van het dak

  • Type dak (rieten dak, leien dak, …)

  • Gebruikte anti-mos producten

Dak ontmossen West-Vlaanderen

Hydrofoberen?

Een extra element dat de prijs enorm kan beïnvloeden is de keuze of je je dak laat hydrofoberen. Je kan je dak namelijk extra beschermen en de terugkeer van algen en mossen afremmen door je dakbedekking te laten nabehandelen met een hydrofobeermiddel of anti-mos coating. Zo zal je veel minder snel je dak moeten laten ontmossen. 

Dak hydrofoberen (impregneren) = transparante beschermlaag:

Bij hydrofoberen wordt er een transparant vuil- en vochtwerend middel op het dak aangebracht. Het middel trekt in de poriën van het dak en zorgt ervoor dat het dak droger blijft en dat mos en ander vuil zich moeilijker kunnen hechten. 

Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw situatie? Via de offertepagina kan je makkelijk prijzen en adviezen van professionele dakreinigers vergelijken. De Mosgigant is gelegen vlakbij Kortrijk en is actief in alle regio's van Oost- en West-Vlaanderen voor dakontmossing en reinigen van zonnepanelen en gevels.

Hoe dak ontmossen?

Je dak laten ontmossen gebeurt over het algemeen volgens de volgende stappen:

Inspectie van het dak

Eerst komt een dakreiniger langs om het dak volledig te inspecteren. Deze analyse is nodig om te zien welke reinigingsmethode nodig is en welke producten hiervoor het meest geschikt zijn. Er wordt dan ook vastgesteld of nog andere factoren voor moeilijkheden kunnen zorgen (schade, moeilijke bereikbaarheid, …)

Dak ontmossen

Voorbereiding van het dak

Bij deze fase kan je zelf de dakreiniger al wat helpen door een vlotte toegang tot het dak te verzekeren. Dat betekent minder moeite voor de vaklui. Je bespaart bijkomend ook heel wat arbeidskosten.

Dak ontmossen

ontmossen van het dak

Na de voorbereidende werken volgt het ontmossen van je dak. Dit kan zowel met als zonder reinigingsmiddelen, afhankelijk van de dakbedekking en de hardnekkigheid van het vuil: een dak ontmossen zonder reinigingsmiddel.

Dak ontmossen

Veelgestelde vragen

Hoe moeilijk is een dak ontmossen echt?

De doe-het-zelvers onder ons willen misschien toch hun eigen dak ontmossen, maar je moet enorm voorzichtig zijn als je een optimaal resultaat wil bekomen. Elk dak is anders en heeft een andere aanpak nodig. Het gaat hier niet enkel over de juiste producten, maar ook over de juiste druk gebruiken bij een hogedrukreiniger.


Niet enkel is dit niet zo simpel, je hebt heel wat gespecialiseerd materiaal nodig om het werk tot een goed einde te brengen. Uiteindelijk spaar je dan weinig geld uit met het zelf te doen. Erger nog: je kan heel wat kosten oplopen als je ineens met schade zit! Je hebt er dus alle baat bij om je dak te laten ontmossen door een ervaren dakreiniger.

Hoe vaak dak ontmossen?

Er is geen vaste regel hoe vaak je je dak moet laten ontmossen. De soort dakbedekking, de leeftijd en de hellingsgraad en ligging van het dak spelen hierbij allemaal een rol. Is je dak ouder dan 10 jaar? Dan laat je het best eens nakijken. Ook hierbij is het aangeraden om een professional in te schakelen.

Wanneer laat ik nu best mijn dak ontmossen?

Er is geen vast tijdstip waarop je je dak moet ontmossen. Dit hangt volledig af van de ligging van het dakvlak en weersomstandigheden alsook van je gekozen dakbedekking. In de volgende weersomstandigheden is het bijzonder moeilijk om je dak te laten ontmossen:

  • Extreme hitte
  • Vorstperiodes
  • Storm of regenweer

In Welke regio's zijn we actief?

We zijn actief in alle regio's van Oost- en West-Vlaanderen voor het ontmossen en reinigen van daken en gevels.

Dakontmossing bij De Mosgigant

De experts van De Mosgigant staan voor je klaar. Neem contact met ons op en ontdek wat wij kunnen doen om jouw dak op te frissen en te beschermen tegen weer en wind!

DOWNLOAD HIER ONZE INFOBROCHURE

Nog extra vragen? Download hier dan onze handige gids die jou exclusieve tips en tricks deelt over je dak en alles wat er bij komt kijken.

De Mosgigant, wij reinigen je daken en gevels met de grootste zorg. De lokale vakman in het ontmossen van je dak. Contacteer ons nu via e-mail of op 0494715562.