• Home
  • >
  • Defect zonnepaneel opsporen

Defect zonnepaneel opsporen? Dat doe je met De Mosgigant!

Als je zonnepanelen hebt, wil je liefst dat die opbrengen. Een vereiste voor een maximale opbrengst van jouw zonnepanelen is uiteraard dat ze naar behoren functioneren. Soms is er echter een defect zonnepaneel. Om te voorkomen dat de werking van jouw systeem daardoor wordt aangetast, kan je het defecte zonnepaneel best zo snel mogelijk opsporen.

defect zonnepanelen opsporen 1

Verschillende oorzaken van defecte panelen

Voor we ingaan op waarom het interessant is om defecte zonnepanelen op te sporen en hoe je ze kan opsporen, geven we je eerst wat meer uitleg over wat defecte zonnepanelen kan veroorzaken.

Hotspots door hevige storm of hittegolf

Hevige stormen komen steeds vaker voor. Ze kunnen niet alleen wagens of ramen beschadigen, maar ook jouw zonnepanelen. Denk hierbij aan schade veroorzaakt door een ernstige hagelbui, rukwinden of rondvliegende voorwerpen.


Hoewel het risico op schade kleiner is als je hoogkwalitatieve zonnepanelen hebt die geplaatst zijn door een erkend installateur, blijft er steeds een klein risico aanwezig. Door deze stormschade kunnen hotspots ontstaan.


Ook door een hittegolf kunnen hotspots in jouw zonnepaneel ontstaan. Vermoed je dat je te maken hebt met een defect zonnepaneel na een storm of hittegolf?


Neem contact op met de Mosgigant!

Hotspots door vuil of schaduw

Soms is er een cel in het zonnepaneel die oververhit raakt. Dat gebeurt als die cel bijvoorbeeld bedekt wordt door vogelpoep of schaduw terwijl de andere cellen volop zon vangen. In zo’n geval worden de overige cellen in jouw zonnepaneel wel verhit, maar een specifieke cel niet. Die cel zal dan stroom opnemen in plaats van doorgeven, waardoor die oververhit geraakt.

Als je de oorzaak van de oververhitting wegneemt (bv. schaduw, stukje vuil, vlek..), zal het zonnepaneel vaak naar behoren verder werken.

zonnepaneel defect- 1

Heb ik te maken met een hotspot?

Soms kan je aan je stroomproductie zien dat je te kampen hebt met een defect paneel. Zie je een geleidelijke vermindering van meer dan 1% in stroomproductie? Of zelfs een plotse stop in stroomproductie? Dat zijn alarmsignalen. Hoog tijd om jouw zonnepanelen te onderwerpen aan een check-up!

Wil je een defect zonnepaneel opsporen? Neem dan contact op met de Mosgigant. Wij helpen je graag het probleem situeren door eventuele defecte panelen te detecteren.

Ook als je geen vermindering van de stroomproductie van je zonne-energie opmerkt is het mogelijk dat je met een hotspot te maken hebt. Daarom is het een goed idee om jouw zonnepanelen geregeld te laten checken. Dat kan bijvoorbeeld na het reinigen van jouw zonnepanelen door de Mosgigant.

Waarom defect paneel opsporen

Een hotspot kan minder goed energie doorgeven aan de omvormer, wat ervoor zorgt dat jouw zonnepaneel een lager rendement heeft. Wanneer een cel voor langere tijd oververhit is of frequent oververhit is, loop je zelfs kans op schade aan jouw zonnepaneel.

Te veel of te lange oververhitting zorgt er soms zelfs voor dat de oververhitte cel in jouw paneel gaat doorbranden. In het ergste geval kan zo’n doorgebrande cel kortsluiting veroorzaken - iets wat je uiteraard liever voorkomt. Soms ontstaan hotspots ook door productiefouten. Vaak worden die gedekt door de productgarantie van jouw zonnepanelen.

Merk je dat jouw panelen verdacht minder opbrengen of zie je een plotse daling in het rendement of vermogen van jouw panelen? Hoog tijd dan om je zonnepanelen te laten controleren op defecten zoals hotspots om te voorkomen dat het gehele systeem plat ligt door kortsluiting.

controle zonnepanelen

De Mosgigant is een veelzijdig bedrijf die gespecialiseerd in verschillende diensten!
Vraag hier je gratis offerte aan.

Hotspots oplossen is een relatief eenvoudig probleem. Kortsluiting daarentegen veroorzaakt vaak permanente schade aan jouw panelen, waardoor de elektriciteit die ze opbrengen voorgoed daalt.

Wist je trouwens dat panelen met hotspots zonder fysieke schade vaak vergoed worden door de fabrikant? Je zonnepanelen laten checken is dus een goede zaak!


Hoe defect paneel opsporen?

Met het blote oog kan je een defect zonnepaneel helaas niet opsporen. Om te weten waar het probleem zit, kunnen onze installateurs de zonnecellen van jouw zonnepanelen controleren. 

Defecten en hotspots opsporen gebeurt met behulp van een warmtebeeldcamera. Die staat ons toe te zien welke delen van het zonnepaneel warmer zijn dan andere delen. 

Afhankelijk van waar deze warmere delen zich bevinden en van welke vorm ze hebben, stellen we een diagnose. Hieronder sommen we een paar veelvoorkomende problemen op die we zien op de warmtebeelden:


Hitte in volledige module

Is een volledige module van de zonnepanelen warmer dan normaal? Dan is er vaak sprake van aansluitingsproblemen. Die kan je echter veelal voorkomen door te kiezen voor een erkende, ervaren installateur.


Hitte in individuele cellen or reeksen van cellen

Zien we dat de warmte geconcentreerd is in individuele cellen, reeksen van cellen of een ‘patchwork-patroon’, dan ligt de oorzaak daarvan vaak bij een defecte bypassiode, kortsluiting of een slechte celcombinatie. 


Schaduwvorming en scheuren in cellen

Zien we veelhoekige patronen of hotspots in het warmtebeeld? Dan weten we dat je hoogstwaarschijnlijk te maken hebt met schaduwvorming en scheuren in cellen. De temperatuurstijging van een cel of deel van een cel duidt op een defecte cel of schaduwvorming. 

Voordelen van opsporing met warmtebeeldcamera

We sommen voor jou graag kort even op wat de voordelen zijn van een warmtebeeldcamera bij het opsporen van defecten in panelen.

Afwijkingen opsporen voor er problemen optreden

Je zonnepanelen controleren met een warmtecamera staat je toe om problemen te detecteren en op te lossen alvorens ze grotere problemen of storingen veroorzaken voor het hele systeem.


Zonnepanelen scannen die in gebruik zijn

Een warmtebeeldcamera staat je toe je zonnepanelen te checken terwijl ze in gebruik zijn. Andere methodes om zonnepanelen te checken op defecten kunnen dit niet op zonnepanelen die in gebruik zijn.


Grote oppervlakken scannen

Heb je een groot aantal panelen die je wil checken op defecten, zoals een zonnepark? Dan is een warmtebeeldcamera de ideale tool. Deze camera’s staan je toe om op korte tijd grote oppervlakten te scannen op defecten.

Meer informatie nodig?

Wil je graag meer weten hoe we tewerk gaan. We zijn actief in Oost- en West-Vlaanderen

Dak ontmossen West-Vlaanderen kaart

KIES VOOR DE MOSGIGANT VOOR DE DETECTIE VAN DEFECTEN IN JOUW PANELEN

De Mosgigant is expert in het analyseren van de beelden van warmtebeeldcamera’s. Wij sporen de defecten in jouw zonnepanelen op zodat je een maximum rendement en een hoge opbrengst behoudt. 

Laat je zonnepanelen controleren

Wil jij storingen voorkomen die het gevolg zijn van defecte panelen, schaduw, storm of hitte? Dergelijke fouten worden door ons voor u gedetecteerd tijdens onze inspectie. Neem nu contact met ons op en voorkom beschadiging in de toekomst!

Meer over:

  • Home
  • >
  • Defect zonnepaneel opsporen

Vraag een gratis adviesgepsrek aan!

Ben je op zoek naar meer informatie, of weet je niet wat je moet aanvangen met je mossig dak? Vul dan ons formulier in en wij nemen telefonisch gratis contact met je op om advies te geven.

Volledige naam*
Telefoonnummer*

De Mosgigant, wij reinigen je daken en gevels met de grootste zorg. De lokale vakman in het ontmossen van je dak. Contacteer ons nu via e-mail of op 0494715562.