• Home
 • >
 • Regenput reinigen

je regenput reinigen: Reken op de Mosgigant

Je regenwaterput zorgt voor een goedkope manier om je auto te wassen, de was te doen of het toilet door te spoelen. Ruik je echter een vies luchtje aan het regenwater? Dan moet je je regenput reinigen. Zo voorkom je dat je regenbuis volledig verstopt raakt en het water besmet wordt met bacteriën.

Reken op een professioneel team zoals De Mosgigant om je met de nodige expertise en professioneel materiaal te begeleiden naar een propere regenput. In dit artikel krijg je een overzicht van onze werkwijze, de richtprijs en nog veel meer!

Wanneer is het tijd om je regenwaterput te reinigen?

Ziet je regenwater er helder uit en stinkt het niet? Dan hoef je je geen zorgen te maken en is het regenwater niet vervuild. Heeft het water echter een gele of bruine kleur en ruikt het niet meer lekker? Dan schakel je beter een vakman van De Mosgigant in om je regenput te komen inspecteren en reinigen. 

De beste periode om je regenput onder handen te nemen is aan het einde van het voorjaar of in de zomer. Tijdens een droge periode is het waterpeil namelijk het laagst en hoeft er dus minder weggepompt te worden. Ook aan het einde van de herfst komt een reiniging goed gelegen. Dan is de ergste bladval voorbij en ben je zo meteen van alle bladeren in je put af.

regenput reinigen

Hoe vaak moet je een regenwaterput reinigen? 

Hoe vaak je een expert op pad moet sturen hangt af van het type put en de oorzaak van de vervuiling. Voor regenwaterputten zonder filter wordt aangeraden om ze jaarlijks te reinigen. Heb je een regenput met filter, dan is dat eerder om de drie of vier jaar.

Twijfel je of je nu al je regenput moet laten reinigen? Neem contact met ons op. Een specialist zal met jou de mogelijkheden bespreken.

Oorzaken van een vuile regenwaterput

Regenwater kan vervuild zijn om verschillende redenen.We geven even een overzicht van de meest voorkomende oorzaken:

Mos

Wanneer het spoelwater van je toilet een donkerbruine of zwarte kleur heeft, zou het kunnen dat er mossen in zitten. Mossen op het dak worden tijdens een hevige regenbui meegevoerd met het regenwater en komen zo in de regenput terecht. Een groot deel van het probleem kan je oplossen door het mos van je dak te verwijderen en je dakgoten schoon te maken. Ook hiervoor kan je bij de Mosgigant terecht.

Meer weten over het ontmossen van je dak? Lees dan dit artikel.

regenput reinigen

Algen

Hoewel micro-organismen normaal gezien algengroei tegengaan bestaat er altijd een kans dat er toch algen te vinden zijn in je regenput. Ook die zorgen voor vervuiling.

Slib

Regenwater bevat altijd kleine vuildeeltjes en zand. Als die in de bodem van je waterput terechtkomen, vormen die een sliblaagje. Die sliblaag moet na een tijd verwijderd worden zodat het water niet te vuil wordt. 

Erg grote opslagcapaciteit

Water moet genoeg ververst kunnen worden. Als je regenwaterput een grote capaciteit heeft en er veel water in kan, dan kan het water makkelijker beginnen stinken en vervuild raken. 

Droge afvoer

In periodes met weinig regenval kan de sifon droog komen te staan en zal je regenwater beginnen stinken. Zorg dan ook altijd dat je sifon nat blijft en vul desnoods aan met een extra voorraad regenwater. 

Heb je interesse?

Geïnteresseerd om je regenwaterput te reinigen? Vraag je gratis offerte aan bij De Mosgigant!

Waterput zelf reinigen?

Er zijn een aantal obstakels wanneer je zelf je regenput wil reinigen. Ten eerste kost het veel tijd om je regenwaterput volledig zelf te reinigen. Zo moet het water eerst weggepompt worden. Daarna moet je een hele tijd wachten totdat de put droog genoeg is om te beginnen reinigen.

Daarnaast is het belangrijk om voor je eigen veiligheid altijd met twee personen te reinigen. Zeker in het geval van grote waterputten bestaat het risico dat je erin valt. Bovendien bestaat er bij oude waterputten de kans dat er giftig gas, ‘waterstofsulfide’, vrijkomt.

Ook heb je het juiste materiaal nodig om echt goed werk te kunnen afleveren. Daarom raden wij ten zeerste af om zelf aan de slag te gaan met je regenwaterput. De vakmannen bij De Mosgigant hebben de kennis, ervaring en gespecialiseerde machines om op korte tijd vakkundig je regenwaterput te reinigen.

Je regenwaterput reinigen met de Mosgigant

Werkwijze

 1. Inspectie: Vooraleer we echt aan de slag, gaan onderwerpen we de put altijd aan een grondige inspectie. Zo proberen we te weten te komen wat de oorzaak is van de vervuiling.
 2. Leegpompen: Vervolgens is het tijd om de put leeg te pompen. Dat doen we door het water via een darm te ledigen en naar de rioolput af te voeren. Daarna dalen we veilig af met een CO2-meter.
 3. Regenput onsmettenDaarna worden de wanden en de bodem van de regenwaterput met lage druk helemaal schoongespoten. Zo wordt de put wel grondig schoongemaakt, maar is er geen schade door een te krachtige waterstraal. Ook checken en reinigen we de filters en inspecteren we de aanzuigdarm. 
 4. Verwijderen slib: Het slib en viezigheid die zich op de bodem van je put hebben opgestapeld, zuigen we op met onze vacuümpomp.
 5. Reiniging aanzuigfilter: Na de laatste spoeling en reiniging van de aanzuigfilter, zuigen we de put compleet droog.
 6. Regenput vullen: Daarna gaat er weer zuiver regenwater in de put en is het klusje helemaal geklaard!

De voorwaarden

Om in de put te kunnen afdalen, moet aan volgende voorwaarden voldaan worden:

 • Een minimale opening van 50x50 cm om veilig in de put te kunnen afdalen 

 • Het deksel bevindt zich binnen de 20 m van de straatkant zodat wij erbij kunnen met onze apparatuur

Reinigen regenput: prijs

Het kostenplaatje van een reiniging hangt af van een aantal factoren, zoals de mate van vervuiling, de bereikbaarheid van de put en de grootte. Ook materiaalkosten en arbeidskosten zitten in de prijs van een regenput reinigen inbegrepen. Interesse in een reiniging door De Mosgigant? Contacteer ons vrijblijvend voor een gratis offerte en advies.

Regenwaterput reinigen: vraag vrijblijvend een prijsofferte aan

Regelmatig je regenput ontsmetten en reinigen is nodig om grotere problemen te vermijden. Merk je bruine randen in je wc-pot? Ruikt je verse was niet meer naar bloemen? En ziet je waterput er vuil uit? Dan is het tijd om een expert van De Mosgigant in te schakelen. Elke dag staan wij met ons team klaar om gevels, daken en regenputten te reinigen, onderhouden en te ontmossen. Vraag hier gratis een prijsvoorstel aan!

Voor meer informatie of een dringende interventie kan je ons ook altijd opbellen.

vervuild-regenwater-2

Regenput reinigen ?

Regenwater van o.a. je dak komt in je regenput terecht, er ontstaat een sliblaag en dit resulteert in een vreemde geur en bruine kleur of gele kleur van het hemelwater. De was uit de wasmachine stinkt en in de wc-pot zetten zich bruine randen af. Vuil regenwater wegpompen is dus de boodschap.  Je regenput reinigen bespaart je heel wat overlast en jaarlijks tot 150 euro!

 Ja, ik wil een gratis offerte

Meer over:

 • Home
 • >
 • Regenput reinigen

Vraag een gratis adviesgepsrek aan!

Ben je op zoek naar meer informatie, of weet je niet wat je moet aanvangen met je mossig dak? Vul dan ons formulier in en wij nemen telefonisch gratis contact met je op om advies te geven.

Volledige naam*
Telefoonnummer*

De Mosgigant, wij reinigen je daken en gevels met de grootste zorg. De lokale vakman in het ontmossen van je dak. Contacteer ons nu via e-mail of op 0494715562.