• Home
 • >
 • Zonnepaneel rendement

Zonnepaneel rendement behouden

Zonnepaneel rendement: het is iets waar iedere zonnepaneeleigenaar soms wel eens wakker van ligt. Wie kiest voor zonnepanelen wil uiteraard ook dat die rendabel zijn, zeker nu de energieprijzen de pan uit swingen. Je wil dat jouw zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht omzetten in zonne-energie.

zonnepaneel rendement 1

Factoren die een rol spelen in rendement zonnepanelen

Het zonnepaneel rendement hangt af van diverse factoren:

 • Aantal zonnepanelen
 • Jaarlijks aantal zonuren
 • Hoe schoon de panelen zijn
 • Eventuele defecten 
 • Soort zonnepanelen (monokristallijne zonnepanelen of polykristallijne zonnepanelen)
 • Hellingsgraad van het dak
 • Oriëntatie van de panelen 
 • Bepaald vermogen per zonnepaneel in Wattpiek
 • Temperatuur

Je kan natuurlijk niet al deze factoren controleren. Maar degene die je wel in de hand hebt kan je maar beter goed opvolgen. Veel mensen onderschatten of verwaarlozen het onderhoud van hun zonnepanelen. Nochtans is het zonnepaneel rendement van goed onderhouden panelen hoger.

RENDEMENT ZONNEPANELEN HOOG HOUDEN

De Mosgigant helpt jou graag het rendement van jouw zonnepanelen hoog houden. Wij zetten in op onderhoud van zonnepanelen. Hieronder valt zowel de reiniging van zonnepanelen als de detectie van defecte panelen.

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen worden blootgesteld aan heel wat zaken die ervoor zorgen dat ze vuil worden. Denk bijvoorbeeld aan voegelpoep, zand, bladeren… Als er een laagje vuil ligt op jouw zonnepanelen, vangen ze minder licht op

Minder zonlicht betekent natuurlijk minder zonne-energie, aangezien de panelen zonlicht omzetten in zonne-energie. ‘Dat vuil regent wel weg,’ horen we je denken. Hoewel dat in een ideale wereld zo zou zijn, is dat in de realiteit niet zo. Om jouw panelen proper te houden, kan je ze best laten reinigen.

zonnepaneel reinigen

Kan ik mijn zonnepanelen zelf reinigen?

Dat kan! We zeggen er wel bij dat zonnepanelen reinigen geen koud kunstje is. Er komt heel wat bij kijken en voorzichtigheid is geboden. Zo moet je erop letten dat je het juiste water (osmose) gebruikt dat vrij is van kalk.

Bovendien liggen de panelen op je dak. Om ze te reinigen zal je dus jouw dak op moeten. Daarvoor heb je veiligheidsmateriaal nodig. Eens je jouw water hebt en jouw dak bent opgeklommen, dien je ook op te letten dat je geen krasjes maakt op de panelen, aangezien je ze dan beschadigt en hun rendement alleen zal verlagen.

Rendement van zonnepanelen hoog houden: reiniging uitbesteden

Wil je geen extra kopzorgen, maar wil je wel een hoge opbrengst van zonnepanelen? Dan kan je de reiniging van jouw panelen uitbesteden aan De Mosgigant. De prijs van de reiniging verdien je snel terug met het rendement van jouw zonnepanelen: je moet namelijk minder netstroom aankopen als jouw panelen goed functioneren.

zonnepaneel reinigen

Wil jij een hogere opbrengst van jouw zonnepanelen of wil je het huidige rendement van jouw panelen behouden? Vraag dan nu jouw gratis offerte aan bij De Mosgigant!

Prijs van reiniging zonnepanelen

Hoeveel je betaalt om jouw panelen te laten reinigen, hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal zonnepanelen dat je hebt. 

Zonnepanelen rendabel houden of een hoger rendement bekomen? Reinig je zonnepanelen regelmatig! Kies voor erkende vakmannen van De Mosgigant voor een grondige reiniging door vakmannen. 

De Mosgigant is expert in het reinigen van verschillende soorten zonnepanelen (monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen) en kan met zonnepanelen werken zonder ze te beschadigen. 

Defecte zonnepanelen opsporen

Je zonnepanelen moeten niet alleen proper zijn om op te brengen, ze moeten ook goed functioneren. Eén defecte cel in één paneel kan een negatieve invloed hebben op de werking van het hele systeem en kan het rendement van jouw panelen flink naar beneden halen.

Normale zonnepanelen rendement: opbrengst zonne-energie

Normaal gezien ligt de opbrengst van jouw zonnepanelen tussen de 15 en 22%. Dat wil zeggen dat jouw panelen dat percentage aan zonlicht omzetten in zonne-energie. Merk je dat je rendement met meer dan 1% gedaald is op een jaar tijd? Dan zit je misschien wel met een defect zonnepaneel.

Rendement zonnepanelen aangetast door hotspot

Vaak is een plotse daling in je zonnepanelen rendement het teken dat je een hotspot hebt in een van jouw zonnepanelen. Hotspots zijn zonnecellen die oververhit raken en daardoor minder goed energie doorgeven aan de omvormer. Het resultaat? Een daling in het rendement van jouw zonnepaneel.

Hotspots: meer dan enkel dalend rendement zonnepanelen

Wanneer een cel voor langere tijd oververhit is of frequent oververhit is, loop je kans op schade aan jouw zonnepaneel. Te veel of te lange oververhitting zorgt er soms zelfs voor dat de oververhitte cel in jouw paneel gaat doorbranden. 

In het ergste geval kan zo’n doorgebrande cel kortsluiting veroorzaken - iets wat je uiteraard liever voorkomt. Soms ontstaan hotspots ook door productiefouten. Vaak worden die gedekt door de productgarantie.

Merk je dat jouw panelen verdacht minder opbrengen of zie je een plotse daling in het rendement of vermogen van jouw panelen? Hoog tijd dan om je zonnepanelen te laten controleren op defecten zoals hotspots om te voorkomen dat het hele systeem plat ligt door kortsluiting.

Help mij een defect zonnepaneel opsporen

Hotspots oplossen is een relatief eenvoudig probleem. Kortsluiting daarentegen veroorzaakt vaak permanente schade aan jouw panelen, waardoor de elektriciteit die ze opbrengen voorgoed daalt.

Wist je trouwens dat panelen met hotspots zonder fysieke schade vaak vergoed worden door de fabrikant? Je zonnepanelen laten checken is dus een goede zaak!

Verschillende oorzaken van defecte panelen

Wat veroorzaakt nu die hotspots die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden? 

 • Hotspots door stormschade

 • Hotspots door vuil of schaduw

 • Hotspots die ontstaan tijdens zonnepanelen plaatsen of transporteren


zonnepaneel defect- 1

HOE DEFECT PANEEL OPSPOREN?

Met het blote oog kan je een defect zonnepaneel helaas niet opsporen. Er bestaat echter apparatuur om jouw zonnepanelen te controleren. Het materiaal dat je nodig hebt is echter heel duur, daarom huur je best een expert in om jouw zonnepanelen te controleren op defecten.

Onze installateurs maken gebruik van warmtebeeldcamera’s om de staat van de zonnecellen van jouw zonnepanelen te checken. 

Defecten en hotspots opsporen gebeurt met behulp van een warmtebeeldcamera. Die staat ons toe te zien welke delen van het zonnepaneel warmer zijn dan andere delen. Afhankelijk van waar deze warmere delen zich bevinden en van welke vorm ze hebben, stellen we een diagnose op.  

Met zo’n warmtebeeldcamera kan je ook een groot aantal zonnepanelen in een relatief korte periode checken op defecten. 

Opbrengst van zonnepanelen hoog houden? Vraag jouw gratis offerte voor detectie van hotspots

De prijs van de detectie hangt af van hoeveel zonnepanelen je hebt en de totale oppervlakte die we moeten controleren. Vraag gerust jouw gratis offerte aan!

Rendement van zonnepanelen hoog houden en zo veel energie opwekken? Onderhoud jouw panelen. Laat ze tijdig reinigen en controleer ze op defecten. Reken op De Mosgigant voor het onderhoud van jouw zonnepanelen!

Meer informatie nodig?

Wil je graag meer weten hoe we tewerk gaan. We zijn actief in Oost- en West-Vlaanderen

Dak ontmossen West-Vlaanderen kaart

houd je rendement hoog van je zonnepanelen

Rendement van zonnepanelen hoog houden en zo veel energie opwekken? Onderhoud jouw panelen. Laat ze tijdig reinigen en controleer ze op defecten. Reken op De Mosgigant voor het onderhoud van jouw zonnepanelen!

Meer over:

 • Home
 • >
 • Zonnepaneel rendement

Vraag een gratis adviesgepsrek aan!

Ben je op zoek naar meer informatie, of weet je niet wat je moet aanvangen met je mossig dak? Vul dan ons formulier in en wij nemen telefonisch gratis contact met je op om advies te geven.

Volledige naam*
Telefoonnummer*

De Mosgigant, wij reinigen je daken en gevels met de grootste zorg. De lokale vakman in het ontmossen van je dak. Contacteer ons nu via e-mail of op 0494715562.