DAK REINIGEN: HOE, WAT EN WAAROM?

Wil je jouw dak reinigen in West-Vlaanderen? De Mosgigant is ook actief voor dak ontmossing en dak reiniging in Oost-Vlaanderen. In dit artikel leggen we je graag uit waarom je dak reinigen een goede keuze is en hoe dit in zijn werk gaat.

Dak ontmossen West-Vlaanderen kaart

Hoe wordt je dak precies vuil?

voor en na resultaat mos verwijderen

Een slechte luchtcirculatie vormt de basis van mossen en algen. Algen zijn kleine organismen die net zoals planten fotosynthese gebruiken om in leven te blijven. Op een dak krijgen ze dus genoeg energie om te blijven groeien. Deze algen vormen op hun beurt een fijne laag die viezigheid zoals water en stof vasthoudt.

Die vochtigheid is de ideale leefomgeving voor mos. Na verloop van tijd kunnen er zelfs planten beginnen groeien door de aanwezigheid van mos op het dak.

Waarom je dak ontmossen?

Het reinigen van je dak is zeer belangrijk om kwetsbaarheid van je woning te voorkomen. Je dak wordt namelijk blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden zoals hagel, felle regen, sneeuw, vorst en hevige wind. Een aantasting van het dak door mos kan dus voor heel wat problemen zorgen.

Naast het essentiƫle aspect van dakreiniging zijn er tal van voordelen die een algemene reiniging met zich mee kan brengen. Hier lijsten we er enkele voor je op.

 • Vitaliteit van je dak
  Je dak reinigen verlengt de levensspanne. Tevens kan mos ervoor zorgen dat water binnensijpelt en zo je dakisolatie aantast.

 • Geen vervuiling in je omgeving
  Een bemost dak kan ervoor zorgen dat er mos op je terras of oprit en in de tuin kan belanden. Een dakreiniging voorkomt dus veel kuiswerk nadien.

 • Geen vervuiling van regenwater
  Wanneer het vuil verwijderd is, kunnen mossen en algen niet langer een vervuiling van je regenwater veroorzaken.

 • Behoud van waarde
  Een proper dak biedt esthetische voordelen en resulteert dus in een hogere totale waarde van je woning.

Heb je interesse?

GeĆÆnteresseerd om je dak te laten reinigen? Vraag je gratis offerte aan bij De Mosgigant!

Doe-het-zelf of professionals?

Aangezien het reinigen en ontmossen van je dak een delicaat proces is dat zeker in de goede volgorde moet gebeuren raden wij doe-het-zelf oplossingen ten zeerste af als je niet gespecialiseerd bent. Mocht je toch bereid zijn om de klus zelf te klaren leggen we hier even uit waar je op moet letten en hoe zo'n dakreiniging in elkaar zit.

Dak reinigen

Vooraleer je overgaat tot je dak reinigen moet de nodige voorbereiding eerst gebeuren. Ervaren experts zoals bij De Mosgigant besteden hier veel aandacht aan. Enkel op die manier kan de klus echt slagen.

We houden op voorhand al rekening met heel wat verschillende aspecten:

Hellend dak of plat dak?

De verschillende soorten daken maken de werkwijze van een dakontmossing telkens wat anders. Bij een hellend dak zal andere apparatuur, zoals een hoogwerker, nodig zijn om effectief het dak te kunnen reinigen. Heeft een plat dak ook last van mos? Het antwoord is ja! Je plat dak ontmossen is dus onvermijdelijk.

Welk type dakbedekking?

Gaat het bij de dakontmossing om klassieke dakbedekkingen zoals dakpannen of een leien dak? Gaat het om een rieten dak? De reinigingsmethode varieert namelijk naargelang het soort dakbedekking. Zo worden leien daken met een iets minder hoge waterdruk gereinigd om schade te voorkomen. Rieten daken vergen dan weer een heel andere aanpak. Neem gerust contact op voor meer info.

Hardnekkige vervuiling of milde vervuiling?

Bij milde vervuiling volstaat heet water doorgaans voor een goed resultaat. Bij hardnekkige vervuiling daarentegen kan extra reinigingsmiddel nodig zijn. Het is hier ook belangrijk om de juiste middelen te gebruiken voor jouw dak.

Verstopte dakgoot?

De dakgoot reinigen is net zoals het dak reinigen van essentieel belang. Naar verloop van tijd kan het gewicht in de goot te groot worden en zo zal hij voegen van de buitenmuur lostrekken.

Nadat al deze factoren in kaart gebracht zijn kan je overgaan tot de dakreiniging. 

1. Reinigen met water:

We reinigen het dak met lage of hoge druk, naargelang het type dakbedekking. 

 
Dak reinigen

2. Aanbrengen anti-moslaag

Nadat je dak is gereinigd is het geen overbodige luxe om je dak ook te laten coaten. Door deze beschermende laag blijft je dak veel langer proper. Bij poreuze dakbedekking kan je zelfs kiezen voor een gekleurde coating. Het coaten biedt nog een extra bescherming en laat je dak er terug als nieuw uitzien. 

Anti moslaag

De Mosgigant is je ideale partner voor dakreiniging

Zoals reeds gezegd is het best om experts zoals De Mosgigant in te schakelen om zeker te zijn van een correcte uitvoering. Ons team beschikt over tonnen ervaring en staat garant voor het beste resultaat voor jouw persoonlijke noden

Wil je meer weten over onze werkwijze of ben je benieuwd naar de kostprijs? Bekijk hoe De Mosgigant zorgt voor een proper dak in 3 stappen. Contacteer ons en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen.

Vraag een gratis offerte aan

Ben je op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf voor dakreiniging? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan!

Meer over:

Vraag een gratis adviesgepsrek aan!

Ben je op zoek naar meer informatie, of weet je niet wat je moet aanvangen met je mossig dak? Vul dan ons formulier in en wij nemen telefonisch gratis contact met je op om advies te geven.

Volledige naam*
Telefoonnummer*

De Mosgigant, wij reinigen je daken en gevels met de grootste zorg. De lokale vakman in het ontmossen van je dak. Contacteer ons nu via e-mail of op 0494715562.