Wat Zijn algen

Algen, ook wieren genoemd, associeer je waarschijnlijk meteen met grote watermassa’s zoals de wieren in de Noordzee of de gevreesde blauwalgen die in meren, afhankelijk van de stroming, giftige stoffen loslaten in stilstaand water en levende wezens vergiftigen. Toch bestaan er veel verschillende soorten algen waarvan sommigen ons parten spelen in het dagelijkse leven.

Wat zijn algen en mos precies, wat doen ze op je dak en hoe kan je ze verwijderen? De Mosgigant biedt raad!

Fascinerende meercellige organismen…

‘Algen’ is een verzamelnaam voor kleine plantachtige organismen. Alle algen halen, net als planten, hun energie uit zonlicht. Met die energie kunnen ze zuurstof produceren. Ze doen met andere woorden aan fotosynthese

De meeste algen bestaan in een vochtige en/of waterachtige omgeving. In water zwevende organismen, ofwel microalgen, komen het vaakst voor in natuurwater. Naast in de zee en in meren zijn algen ook te vinden op stenen en boomschors. In dat geval bestaan ze soms in een symbiotische relatie met schimmels. Dan spreekt men over korstmossen. Hoewel deze oeroude organismen erg interessant zijn voor de wetenschappelijke studie van de aquatische ecologie, zijn ze minder interessant voor je dak.

Algen wil je niet op je dak aantreffen

wanneer ontmossen

Aangezien algen makkelijk op vochtige plekken en steenachtige ondergronden groeien, zijn ze één van de voornaamste vormen van groenvorming op je dak. In die hoedanigheid kunnen ze relatief gecompliceerde vormen aannemen die moeilijk te verwijderen zijn. Daarom laat je ze maar beter weghalen door een dakreiniging-specialist, zoals De Mosgigant, voordat ze ernstige schade aanrichten.

Waarom moet ik algen van mijn dak verwijderen?

Voorkom schade aan je woning

Het lijken simpele planten, maar mos en algen behoren tot de hardnekkigste plagen die je dak kan hebben. Als je te lang wacht met het verwijderen van mossen en algen, kunnen er zich ernstige problemen voordoen. 

Risico op waterschade

Algen kunnen zorgen voor waterschade omdat opgehoopte algen en mossen de afvoer van regenwater tegenhouden. 

Vorstschade

Mossen en algen zetten zich graag vast in de barsten van dakpannen. Bij vriesweer kan dit voor ellende zorgen. 

Schade aan dakbedekking

De chemische samenstelling van algen heeft een invloed op anorganische stoffen. Ze kunnen dus je dakbedekking onherstelbaar beschadigen. 

Verontreiniging van regenwater

Regenwater dat via het dak en de regenpijp in de waterput terechtkomt, wordt verontreinigd door de mossen en algen op je dak. Dit kan voor onaangename geuren zorgen. In ernstige gevallen kan het zelfs stoffen vrijgeven die giftig zijn, zowel voor de mens als voor andere levende wezens.

Algen verwijderen geeft je huis een nette uitstraling

Los van de schade die het zou kunnen berokkenen, geven mossen en algen je woning een onverzorgde uitstraling. Met een goede schoonmaakbeurt laat jij je dakpannen en gevel weer stralen.

Hoe verwijder ik algen van mijn dak?

Een handige harry kan makkelijk zelf zijn dak onder handen nemen, maar dan mag je zeker geen hoogtevrees hebben. Verder moet je kennis hebben van reinigingsproducten en hogedrukspuiten, want bij verkeerd gebruik kan je nog meer schade aanrichten. Duur materiaal aankopen en brokken maken zal je uiteindelijk meer kosten dan een professional inschakelen! Gelukkig helpt het ervaren team van De Mosgigant je met veel plezier!

Mos verwijderen is geen makkelijke taak. De kans is groot dat je onnodig schade veroorzaakt aan je dak of gevel door gebruik te maken van een hogedrukreiniger. Je laat het ontmossen dus beter over aan een professional. De Mosgigant maakt gebruik van kwalitatieve en milieuvriendelijke producten. Het is dus vaak ook beter voor het milieu om een professional in te schakelen.


Vaak gebruiken mensen een hogedrukreiniger voor het bestrijden van mos en groene aanslag. Dat doe je echter beter niet. Door de enorme druk die je op je dak of gevel zet, zorg je voor schade. Die schade herstellen kan prijzen opleveren van €300/m2.


De Mosgigant gaat anders te werk. Aan de hand van ecologische producten, lagedrukreiniging en een anti-mos laag zorgen wij ervoor dat je dak in een goede staat blijft.

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over hoe De Mosgigant te werk gaat bij verschillende soorten dakbedekking of situaties? Neem dan zeker eens onze infobrochure door. Met al je vragen kan je steeds bij ons terecht. Neem contact met ons op of je kan vrijblijvend een offerte aanvragen. We zijn actief in Oost- en West Vlaanderen voor dakontmossing.

Dak ontmossen West-Vlaanderen kaart

Contacteer De Mosgigant om algen en mos te verwijderen!

De Mosgigant weet hoe je mossen en algen moet aanpakken en bestrijden. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie of download onze handige infobrochure vol tips en tricks. Vraag een gratis offerte of gratis demo, want De Mosgigant is dé snelste oplossing naar dakontmossing!

VRAAG HIER JE GRATIS OFFERTE AAN

De experts van De Mosgigant staan voor je klaar om je mos te bestrijden. Neem contact met ons op en ontdek wat wij kunnen doen om je onkruid te verwijderen!

Meer over:

Vraag een gratis adviesgepsrek aan!

Ben je op zoek naar meer informatie, of weet je niet wat je moet aanvangen met je mossig dak? Vul dan ons formulier in en wij nemen telefonisch gratis contact met je op om advies te geven.

Volledige naam*
Telefoonnummer*

De Mosgigant, wij reinigen je daken en gevels met de grootste zorg. De lokale vakman in het ontmossen van je dak. Contacteer ons nu via e-mail of op 0494715562.